Jak poznat dobrou účetní firmu

Jak poznat dobrou účetní firmu

Jak vybrat dobrou účetní firmu, je otázka, kterou si klade řada drobných podnikatelů, OSVČ i velkých firem. Každý má jiné potřeby, požadavky a klade důraz na různé aspekty. Pro někoho je rozhodující cena, pro druhého kvalita, odbornost, nadstandardní služby nebo praxe a vzdělání v oboru. Existuje ale pár základních vlastností, které by měla každá dobrá účetní firma splňovat. Podle jakých kritérií si tedy vybrat účetní firmu, která bude vyhovovat vašim požadavkům a nabídne vám služby na míru?

Ujasněte si svoje potřeby

Rodinná firma s několika zaměstnanci má logicky jiné potřeby než nadnárodní korporace. Pří výběru účetní firmy je důležité přesně specifikovat, co od jejích služeb očekáváte. 

  • individuální přístup a rychlost
  • reference nebo renomé
  • elektronická komunikace a zastupování na úřadech
  • pravidelné reporty a statistiky
  • personální agenda a mzdové účetnictví
  • možnost expresního vyřízení
  • správa závazků a pohledávek

Toto jsou jen základní kritéria, která mohou posloužit jako vodítko pro to, abyste poznali dobrou účetní firmu. S výběrem vám také pomůže, když budete vědět, co od účetní firmy přesně potřebujete. Například, jestli vám stačí jednoduché účetnictví a splnění zákonných povinností nebo budete potřebovat i nadstandardní služby a možnost se na účetní obrátit i mimo pracovní dobu.

Reference, rešerše a osobní setkání

V ideálním případě vám účetní firmu doporučí známý, který s ní sám má dobré osobní zkušenosti. Ne každý podnikatel nebo společnost ale tuto příležitost mají. V této situaci pak mohou hodně napovědět uživatelské recenze na internetu i samotné stránky účetní firmy. Na nich si můžete dohledat například, jaká má osvědčení, certifikáty nebo jestli je členem sdružení účetních a daňových poradců.

Dobrou účetní firmu poznáte také podle toho, jestli má profesní pojištění. Účetní a daňoví poradci mají totiž zodpovědnost za svou práci a v některých případech je pojištění povinné ze zákona. Mějte ale na paměti, že tento typ pojištění kryje jen pokuty a penále. V případě chyb při úhradě daně nese zodpovědnost nejen účetní firma ale také podnikatel nebo společnost.

Při výběru dobré účetní firmy se vyplatí také osobní setkání. Při něm zjistíte, jestli je vám daný člověk sympatický a dobře se vám s ním vychází. Dejte si pozor na to, jestli budete i v budoucnu komunikovat s člověkem, se kterým jste se při osobním setkání potkali. Účetní firmy mívají více zaměstnanců, a tak se může stát, že si sjednáte spolupráci s jedním člověkem, ale vaše účetnictví povede někdo jiný.

Komunikace

Způsob, jakým s vámi účetní firma komunikuje, je klíčový pro rozpoznání jejích kvalit. Účetní firma by měla účetnictví zpracovávat průběžně a nenechávat vše na poslední chvíli, kdy se zvyšuje riziko chyb. Dobrý účetní by vám měl být schopen odpovědět na vaše dotazy ohledně stavu účetnictví kdykoli a ne až na konci roku. 

Další indikátorem je, že pokud se vyskytne nějaký problém, účetní sám aktivně navrhuje řešení místo toho, aby vám jen oznámil, že nějaký problém vzniknul. Lidé si účetní firmy najímají právě proto, že se jedná o poměrně komplikovaný obor spojený s mnoha předpisy, zákony a nařízeními. Tím by vás účetní neměl zatěžovat, protože právě to je jeho práce.

Na závěr je nutno podotknout, že dobrá účetní firma není jen jednostranná věc. Aby mohla vykonávat svoji práci co nejlépe, je nutná spolupráce i ze strany klienta. Pokud on nedodá veškeré podklady včas, není nápomocný při řešení problémů nebo nekomunikuje, nemůže ani ta nejlepší účetní firma vykonávat svoji práci dobře.