Jak začít podnikat od A do Z

Jak začít podnikat od A do Z 

Chtěli byste si založit vlastní podnikání, ale nevíte odkud začít? Cesta za úspěšným byznysem má několik fází, ve kterých budete muset zapojit svoji kreativitu, najít ten správný obor a předmět podnikání, zhodnotit konkurenci a také splnit všechny zákonem dané povinnosti. Dále vás čeká rozhodnutí, jestli budete podnikat na živnost jako OSVČ nebo si založíte firmu. Ve chvíli, kdy zvládnete všechny tyto kroky, musíte si rozmyslet, jak povedete účetnictví, případně daňovou evidenci a jestli se vám vyplatí zaměstnat účetní nebo si najmout externí účetní firmu. Pak už jen stačí začít rozvíjet svou vizi a úspěšný business. Podívejte se, jak vypadá začátek podnikání krok za krokem.

Hledání podnikatelských záměrů

Každého, kdo chce být svým vlastním pánem a začít podnikat, čeká první a zásadní krok. Je potřeba najít předmět a obor podnikání, které jsou vám blízké, budou vás bavit a zároveň mají potenciál prorazit mezi konkurencí a uspět na trhu. Než se do čehokoli pustíte, měli byste si položit několik důležitých otázek. 

Jednou z nich může být, jaká je vaše nejsilnější stránka a co umíte lépe než ostatní. Baví vás psaní a jste rozený vypravěč, perfektně se orientujete v moderních technologiích, jste nadšený propagátor zdravého životního stylu nebo vám jdou čísla a mohli byste se věnovat vedení účetnictví? Odpovědi na tyto otázky vám pomohou eliminovat odvětví, která jsou vám cizí, a zaměřit se na obory, kterým rozumíte a ve kterých se orientujete.

Dalším vodítkem může být průzkum trhu. Pokud se vám podaří objevit lidově řečeno díru na trhu, tedy něco, co lidé poptávají, ale není to k dispozici nebo těžko dostupné, pak máte první krok úspěšně za sebou. Nemusí se jednat o produkt nebo fyzicky existující zboží. V dnešní době mají velký potenciál služby, servis, pomoc nebo řešení určité situace. Zároveň zvažte, jestli bude o vaši službu nebo produkty dostatečný zájem a na trhu existuje zákaznická základna nebo odbytiště.

Originální nápad a vyplnění mezer na trhu jsou pro založení firmy nebo podnikání klíčové, ale ne vždy je snadné je najít. Při plánování svého projektu čerpejte inspiraci odkudkoli můžete. Vyplatí se sledovat aktuální trendy nejen doma, ale také v zahraničí. Velmi často se stává, že nápad, který prorazil na zahraničním trhu, by mohl mít šanci na úspěch i na tom tuzemském. 

Dalším dobrým zdrojem inspirace jsou zprávy. Můžete se dočíst o chystané novele zákona, novém vědeckém objevu, technologických novinkách a podobně. Rozhodně neplatí, že vše už bylo vymyšleno a vyrobeno. Na vzestupu jsou obory, jako jsou technologie, které šetří čas nebo přinášejí další benefity, řemesla a práce na dálku (marketing, administrativa, účetní služby, virtuální asistence, kreativní činnosti apod.)

TIP: Nevíte, jak postupovat při založení společnosti? Společnost EUCS pro vás připraví všechny potřebné podklady a dokumenty. Nabízíme také zastupování na úřadech, kde za vás vše vyřídíme. 

Jak realizovat podnikatelský nápad

Podařilo se vám přijít s originálním nápadem, který se zatím na trhu neobjevil, nebo jste vymysleli, jak zlepšit nebo zefektivnit stávající služby, případně je doplnit o přidanou hodnotu, o kterou mají zákazníci zájem? Pak jste udělali první krok na cestě za svým vlastním podnikáním. Ještě než začnete přemýšlet nad praktickou stránkou věci, měli byste mít zajímavý a dobře zapamatovatelný název, který vás odliší od případné konkurence. Nezapomeňte si také ohlídat, zda je pro jméno vaší budoucí firmy volná internetová doména.

Ve chvíli, kdy víte, v jakém oboru budete podnikat, máte propracovaný podnikatelský záměr, udělali jste si průzkum trhu a konkurence a vymysleli jméno firmy, přichází chvíle na výběr způsobu, jakým budete podnikat. Od typu podnikání se totiž odvíjí další zákonem dané povinnosti. V první řadě je potřeba se rozhodnout pro formu podnikání. Existují dvě varianty:

  • založení firmy (s.r.o.)
  • podnikání na živnostenský list (OSVČ)

Obě dvě formy podnikání mají své výhody i nevýhody a měli byste si vybrat ten typ, který nejlépe odpovídá vaší podnikatelské činnosti. Druh podnikání je sice možné v budoucnu změnit, ale je to poměrně časově i finančně náročné, a proto je lepší si vybrat odpovídající variantu. Jaké jsou tedy rozdíly mezi podnikáním na živnostenský list a založením firmy?

Podnikání na živnostenský list

Podnikání na živnost je vhodné v pracovních odvětvích, kdy pracujete takzvaně na sebe, nepotřebujete zaměstnance, případně zaměstnáváte minimum lidí a vaše výnosy nepřesáhnou zákonem stanovenou hranici. V takovém případě se vám vyplatí stát se osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ). Obvykle se jedná o profese v administrativě, marketingu, drobných službách, řemeslnictví, tvůrčích činnostech a podobně. 

Jako živnostník jste před zákonem fyzická osoba, která podniká na vlastní jméno a místo firmy obvykle bývá totožné s trvalým bydlištěm nebo místem výkonu práce. Za své podnikání ručíte celým svým majetkem, což může být v případě finanční nebo ekonomické krize určité riziko.

TIP: Každý podnikatel musí vést záznamy o svých příjmech a výdajích. Podívejte se, jak nejefektivněji evidovat podnikatelskou činnost.    

Založení firmy

Ten, kdo se rozhodne podnikat pomocí firmy a založí si společnost s ručním omezeným, se stává právnickou osobou. Firmu si může založit jedna konkrétní osoba nebo více spoluzakladatelů, přičemž platí, že jedna firma může mít maximálně 50 společníků. Výhodou s.r.o. je právě ono omezené ručení. To znamená, že v případě neúspěchu je ve vlastnictví firmy pouze majetek, který sama nabyla, a nezahrnuje váš vlastní majetek.

Pokud se chystáte založit vlastní firmu, budete muset vyřídit řadu formalit a náležitostí. Samozřejmostí je název firmy, který není obsazený a neměl by být zaměnitelný se jménem jiné firmy. Musíte mít také sídlo firmy, protože to se uvádí do notářského zápisu, společenské smlouvy, na razítko apod. Každá nově vzniklá firma musí vložit základní kapitál ve výši minimálně 1 Kč. Dále musíte mít všechny potřebné dokumenty, jako je společenská smlouva mezi společníky, živnostenské oprávnění firmy, podpisové vzory, čestná prohlášení a notářský zápis o zanesení firmy do obchodního rejstříku.

Začínáme podnikat

Pokud jste úspěšně prošli všemi předchozími kroky, můžete se pustit do budování svého byznysu. Ani při vedení firmy se nevyhnete nezbytné administrativě a papírování, jako je fakturace, vedení účetnictví a daňové evidence, podávání přiznání a přehledů, vyplácení mezd a podobně. Na internetu najdete řadu placených i neplacených programů nebo mobilních aplikací pro vytváření faktur

V případě, že jste drobný živnostník, který vystaví pár faktur měsíčně, úplně vám postačí zanášet údaje do excelové tabulky nebo vést účetnictví papírově. V případě větších firem se vyplatí svěřit účetnictví do rukou zkušené účetní nebo si najmout externí účetní firmu. Díky tomu budete mít jistotu, že máte všechny pohledávky vyřízené a veškeré dokumenty v pořádku. 

TIP: Založili jste svou vlastní firmu a nevíte si rady s účetnictvím? Kontaktujte nás a my vám poradíme nebo pro vás účetnictví povedeme.

Máte otázky ohledně účetnictví nebo daňového poradenství? Kontaktujte nás a tým EUROPA Unique Consulting Service vám poskytne prostor starat se jen o vaše podnikání.