Vedení účetnictví, vedení daňové evidence

Co je účetní outsourcing a proč se vyplatí

Outsourcing je funkční způsob, jak vést svůj vlastní podnik a neztrácet čas nezbytnou administrativou. Jedná se o praktický a efektivní způsob, jak úspěšně realizovat své nápady a dosáhnout svého cíle s maximálním ziskem a minimální ztrátou.

Chytré podnikání – růst a expanze  

Delegování úkolů nebo povinností a dalších nezbytných formalit jsou při podnikání nezbytné. Základ prosperujícího podnikatelského záměru neznamená, že budete umět všechno. Naopak, úspěšné podnikání spočívá v tom, že se budete věnovat svým silným stránkám a podnikatelské vizi. Starosti o běžný chod firmy přenechejte někomu jinému, kdo je v dané oblasti prověřeným odborníkem. V případě vedení účetnictví, placení daní, tvorby finančních výkazů a dalších zákonem daných náležitostí, se vyplatí mít vlastního interního účetního nebo si najmout externí účetní firmu. Vy se budete moci věnovat svým obchodním aktivitám a starosti o účetní služby za vás vyřeší někdo jiný. 

Úspora času a rozvoj firmy

In-house pozice ztrácí v současnosti postupně význam. Pro podnikatele je naprosto běžné najímat si externí pracovníky, nechat zaměstnance dělat práci z domova a najímat si freelance dodavatele služeb. Představte si, kolik zaplatíte svému firemnímu účetnímu, který je váš stálý zaměstnanec a denně dochází do práce. Kromě stabilního platu za něj odvádíte dávky na zdravotní a sociální pojištění, platíte mu dovolenou nebo nemocenskou a jako poctivý zaměstnavatel mu poskytujete i zaměstnanecké výhody. Jde o finanční zdroje, které můžete použít na rozvoj vlastního podnikání nebo náklady, které můžete ušetřit. 

Pojďme se podívat na konkrétní příklad outsourcingu účetních služeb. Ve chvíli, kdy si najdete spolehlivého partnera na vedení účetnictví, okamžitě získáte prostor a možnost soustředit se výhradně na svoje vlastní podnikání, rozvíjení podnikatelských záměrů nebo rozšiřování už osvědčeného konceptu vedení firmy. Účetní závěrku, výpočet z příjmu, mzdy a náklady na vedení vašeho podnikání tak můžete nechat na zkušeném účetním.

TIP: Máte zájem o externě vedené účetnictví? Kontaktujte nás a my vám pro vás připravíme finanční řešení na míru.

Jak si vybrat externí účetní firmu

Outsourcing účetních služeb má mnoho výhod. Nemusíte mít stálého zaměstnance, věnovat se zákonům v účetnictví nebo ztrácet čas čekáním na úřadech. Naopak si můžete vybrat prověřené experty, kteří se neustále vzdělávají v oboru, vědí, jaké jsou platné zákony, a orientují se v administrativě. Účetní outsourcing a externí vedení účetnictví má mnoho výhod. 

  • vedení účetnictví, daňové přiznání, úlevy a odpočty, příprava finančních výkazů
  • správa všech procesů v souladu s platnými zákony, předpisy a legislativou
  • snížení nákladů na účetnictví 
  • možnost zaměřit se na provoz vašeho podnikání 

Moderní účetnictví už dávno neznamená papír rozdělený na dva sloupce „dal a má dáti“. Jakkoli je papírová verze při kontrole finanční správy přípustná, vyplatí se podávat všechny náležitosti, včetně daňového přiznání, v elektronické podobě.

Externí účetní služby, které nabízejí účetní outsourcing, mají přístup k mnoha účetním systémům a zároveň nabízejí služby zkušených účetních, kteří vám pomohou finančně vybalancovat váš byznys. Díky tomu ušetříte peníze za investici do vlastního účetního oddělení nebo interního týmu. Místo řešení finančních záležitostí se budete moci zaměřit na své hlavní obchodní aktivity.

S účetním outsourcingem ušetříte čas i peníze

Účetní outsourcing je výhodný především pro malé firmy, startupy a drobné podnikatele. Pro velké komerční a nadnárodní společnosti je po stránce financí lepší investovat do zřízení vlastního účetního oddělení. Pro menší firmy je rozumné zaplatit si externí účetní služby, než zaměstnávat vlastní účetní. Prvně jmenovaný příklad vyžaduje investici do HR manažera, který vám pomůže s výběrem vhodného kandidáta, a posléze i navrhne pro zaměstnance pevně danou hodinovou sazbu. S tím jsou spojené režijní náklady, jako je kromě výplaty pronájem za prostor, zařízení a vybavení kanceláře a mnoho dalších drobných položek, které ale nakonec podstatně zvýší celkový rozpočet. 

TIP: Rozhodujete se mezi vlastním in-house účetním a externím pracovníkem? Přečtěte si, jaké má externí účetnictví úskalí a výhody.

Snadno se také může stát, že zaměstnanec onemocní, rozhodne se změnit zaměstnavatele nebo odejde na mateřskou či rodičovskou dovolenou. U externí účetní firmy tyto problémy řešit nemusíte. Navíc vám také odpadnou starosti s investicemi do vzdělávání zaměstnanců. Externí účetní se svému kontinuálnímu vzdělávání a sledování aktuálních informací věnují v rámci svého dobrého renomé sami. Vy tak máte veškerý čas na rozvoj svého byznysu. 

Outsourcing účetnictví – pro a proti

Externí účetní firmy i interní vedení účetnictví mají své výhody i nevýhody. Jedno ale mají společné. Správné vedení účetnictví patří nejen k dobrému jménu každé společnosti, ale také určuje strategické rozhodování firmy a v neposlední řadě přispívá k splnění všech právních a legislativních povinností. 

TIP: Outsourcing účetnictví se vyplatí spíše malým a středním firmám, které nepotřebují kontinuální znalost dlouhodobého finančního cash flow firmy. Pokud vaše firma zpracovává účetní doklady v rámci stovkových položek, pak je externí účetnictví a outsourcing účetních služeb ideální volba. 

V případě, že se rozhodujete, zda vytvořit účetní jednotku pod záštitou vlastní firmy (samostatná účetní / účetní oddělení) nebo zvolit outsourcing účetnictví, je potřeba zvážit několik proměnných. Obě varianty mají totiž své výhody a nevýhody.

Výhody interního účetnictví:

  • pro velké firmy, které dokážou zaměstnat účetního na plný úvazek, je výhodnější in-house účetní, protože může mít naplněný celý úvazek
  • účetní operuje s interními informacemi pouze na platformě vaší společnosti
  • interní účetní je pro firmu loajální a flexibilní zaměstnanec, k dispozici v rámci pracovní doby

Nevýhody interního účetnictví:

  • in-house účetní stojí váš podnik více peněz (mzdy, nemocenská, dovolená, vybavení kanceláře apod.)
  • interní účetní je špatně zastupitelný (zaučování zástupného zaměstnance, dvojí náklady na účetní)
  • platíte více, než za reálně odvedenou práci (pauzy na kávu, oběd, odpočinek apod.)

Výhody externího účetnictví:

  • nemusíte investovat do účetního software / hardware, vzdělání / školení zaměstnanců, sociálního a zdravotního pojištění
  • možnost domluvit se na odměně za odvedenou práci
  • externí účetní je vždy zastupitelný svým kolegou

Nevýhody externího účetnictví:

  • sdílíte svá data a citlivé údaje s neznámou osobou
  • externí účetní bývají často OSVČ, takže musíte počítat s vyšší cenou za poskytnuté služby
  • anonymita – s externími účetními často pracujete na dálku, aniž byste se ve skutečnosti potkali


Výběr externí účetní firmy je důležité rozhodnutí, při kterém si vybíráte partnera, se kterým budete chtít dlouhodobě spolupracovat. Podívejte se, jak poznat dobrou účetní firmu.