účetní služny EUCS

Investice do kvalitní účetní ušetří čas i peníze

Na většinu firem, institucí a OSVČ se v oblasti účetnictví vztahují nejrůznější povinnosti podle typu společnosti, druhu podnikání, výnosů a podobně. Obvykle se jedná o vedení účetnictví a daňové evidence, přípravu podkladů pro daňové přiznání a uzávěrky, evidenci účetních dokladů a další činnosti. Abyste splnili nejen všechny svoje zákonem dané povinnosti, ale také měli přehled o svém podnikání a cash flow, vyplatí se mít svého účetního nebo účetní, kteří jsou zkušení, svědomití a dobře se ve svém oboru vyznají, ať už pro vás pracují jako zaměstnanci nebo si je najímáte externě. Investice do takového člověka je investicí do budoucnosti vašeho podnikání.

Proč využívat služby profesionálních účetních

Není to tak dávno, kdy bylo poměrně obvyklé, že si podnikatelé vedli své účetnictví sami nebo ho svěřili blízké osobě, která se v administrativě a číslech rámcově orientovala. Výjimkou to není ani v dnešní době. Jenže práce účetní není jen o sčítání a odčítání příjmů a výdajů. Jedná se o povolání, které vyžaduje pestrou škálu odborných znalostí, zkušenost nebo přinejmenším entuziasmus a touhu po dalším vzdělání a hlavně přehled o aktuálních změnách či novinkách v zákonech a legislativě.

Pokud účetnictví vede osoba, která má o této práci jen zběžné povědomí, hrozí řada problémů od špatně založených dokladů a chaosu v dokumentaci až po věcné chyby. Ty pak můžou znamenat pro finanční úřad zdviženou červenou vlajku a kontrolu. V případě, že podnikatel nebo firma nesplní zákonem předepsané náležitosti, může dojít i na peněžitou pokutu, která se nezřídka pohybuje v řádech desítek i stovek tisíc korun. Nezkušenému účetnímu zabere vedení účetnictví také více času, takže se jeho práce v konečném důsledku prodraží.

Mnoho firem a podnikatelů si dobře uvědomuje, že se na profesionálních účetních nevyplatí šetřit, protože v konečném důsledku dokážou ušetřit čas i peníze. Dnes už je běžnou praxí mít účetního jako zaměstnance nebo využívat služeb externí účetní firmy. Díky tomu, že se delegování a outsourcování činností stalo běžnou praxí, na trhu je k dispozici mnoho schopných a zkušených účetních a firem poskytujících tyto služby.

TIP: Zajímá vás, co by měl kvalitní účetní umět? Přečtěte si, co vše obnáší práce účetní

Jak najít spolehlivou účetní

Každý podnikatel, který to myslí se svým byznysem vážně, záleží mu na budoucnost jeho firmy, jejím bezproblémovém chod a profitu, který by měla generovat, by měl zvážit přijmutí účetního. Žádné finanční transakce se neobejdou bez pečlivého vedení agendy, díky které je možné naplnit zákonné povinnost a mít přehled o příjmech a výdajích. A to často bývá práce na plný úvazek. Pokud se chcete soustředit na rozkvět svého podnikání, přenechejte starosti s účetnictví zkušeným odborníkům.

Na internetu najdete řadu účetních na volné noze i účetních firem, které nabízejí své služby, a tak může být těžké se rozhodnout, komu svěřit své účetnictví. Také každý podnikatel, rodinná firma nebo OSVČ mají jiné potřeby. První věc, kterou byste měli při výběrů účetního zvážit je, co od jejich služeb očekáváte a jaké jsou vaše priority nebo potřeby. Někomu stačí jednoduché vedení účetnictví, někdo potřebuje obstarat i personální agendu a mzdové účetnictví, zastupovat na úřadech, mít možnost expresního vyřízení požadavků, disponovat reporty a statistikami a podobně. 

U výběru konkrétního člověka pak vezměte v potaz jeho znalosti, všeobecný přehled, odbornost, schopnost orientace ve vyhláškách a zákonech nebo přesah do dalších oblastí. Důležité jsou také organizační a komunikační schopnosti a reference či zpětná vazba předchozích či stávajících klientů, pro které účetní pracuje.

TIP: Váháte mezi externím nebo interním účetním? Podívejte se na 5 důvodů, proč si vybrat externí účetní firmu.   

Při výběru účetního bude u rozhodování hrát svou roli také cena, kterou si účtuje za své služby. U účetních se můžete většinou spolehnout na známé rčení, které říká, že nikdo není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci. Zda se vám účetní vyplatí (případně i za vyšší cenu, než jste měli původně v plánu do jeho služeb investovat), zjistíte velmi jednoduše.

Představte si, že si účetnictví vedete sami. Zkuste odhadnout, kolik času by vám to zabralo, jak jakou hodinovou sazbou byste se odměnili. Nezapomeňte také započítat znalost nejrůznějších vyhlášek a zákonů o účetnictví a dobu, kterou byste museli strávit jejich pročítání, případně čas strávený na úřadech a podobně. Velmi pravděpodobně zjistíte, že zkušená účetní vám ušetří peníze a vy se budete moci věnovat své práci a rozvoji businessu. Podle čeho tedy vybrat účetní?

Jaké jsou vaše potřeby

Jak už bylo řečeno, při výběru účetní byte měli mít jasno v tom, koho hledáte a jaké služby potřebujete. Větším podnikům se většinou vyplatí interní účetní, která je k dispozici na pracovišti a průběžně se stará o celou administrativu. Menší firmy nebo OSVČ s jednoduchým účetnictvím spíše sázejí na externí služby, kdy mimo jiné ušetří náklady za kancelář, vybavení, proplácení dovolené nebo nemocenské. Cena služeb by ale neměla stát na prvním místě, protože nízké finanční ohodnocení může být indikátorem ne příliš kvalitních služeb.

Reference jsou základ

Mnoho firem vybírá své zaměstnance nebo spolupracovníky na základě životopisu a motivačního dopisu, nicméně CV může být zastaralé a motivační dopis je spíše orientační. Pokud má účetní své webové stránky, obvykle najdete reference na nich, nebo můžete kandidáta o reference požádat. Pokud byste chtěli být opravdu důkladní, můžete kontaktovat předchozí nebo stávají klienty účetního a zeptat se je na jejich osobní zkušenost.

TIP: Nechcete ztrácet čas hledáním vhodného účetního? Kontaktujte nás a vyberte si jednoho ze specialistů firmy EUROPA Unique Consulting Service, který se pro vás o vedení účetnictví postará.

Praxe vs. sebevzdělání a růst

Pokud se jedná o finance a vedení účetnictví, mnoho podnikatelů raději vsadí na zkušeného účetního s mnohaletou praxí, u kterého se dá předpokládat, že má s vedením účetnictví řadu let zkušeností a orientuje se v aktuální legislativě. Nicméně i zkušený účetní může takzvaně usnout na vavřínech, protože se pro něj jedná o rutinní činnost. 

Proto se vyplatí nepřehlédnout ani na první pohled nezkušené nováčky v oboru, kteří chybějící roky praxe dohánějí entuziasmem a sebevzděláním. Rychlý pohled do životopisu vám napoví, jestli má váš kandidát o obor opravdu zájem, absolvuje rekvalifikační kurzy, semináře, získává certifikace a kontinuálně se vzdělává. 

Nezapomeňte na soft skills

Účetní je člověk, se kterým budete pravidelně v kontaktu, a proto by mezi vámi měla panovat i určitá míra osobních sympatií a respektu. Pozvěte si kandidáta na pohovor a připravte si otázky či úkoly, díky kterým zjistíte, jaké má komunikační a organizační dovednosti, schopnost pracovat v týmu a řešit konflikty, zda je samostatný, empatický, odolný vůči stresu a v neposlední řadě, jestli dokáže srozumitelně vysvětlit problematiku účetnictví i laikům.

Máte otázky ohledně účetnictví nebo daňového poradenství? Kontaktujte nás a tým EUROPA Unique Consulting Service vám poskytne prostor starat se jen o vaše podnikání.